«Προστασία ειδικού καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και πορεία προς τη Βουλή»

Τοποθέτηση του επάρχου Πάρου Κων/νου Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 2015 με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: 

«Προστασία ειδικού καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑσ τα νησιά του Αιγαίου και πορεία προς τη Βουλή»


Κυρίες και Κύριοι,

Το θέμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ είναι πάρα πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας. Για τον παραπάνω λόγο είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά η νησιωτικότητα. Και παρ' όλο ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τη στήριξη των νησιών η Πολιτεία εδώ και πολλά
χρόνια δεν υποστηρίζει τις βασικές της υποχρεώσεις στην υγεία, στην παιδεία και στην ασφάλεια των νησιωτών.

Η μοναδική πηγή βιοπορισμού των νησιωτών μας είναι ο τουρισμός που άρχισε ν’ αναπτύσσεται τη δεκαετία του '60 και του '70.
Πριν τι συνέβαινε;  
Οι γονείς μας ξενιτεύονταν στην Αμερική, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία κ.α., όπως συνέβαινε και από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.                                            


Αυτό επιθυμούν κάποιοι για τους νησιώτες και τα παιδιά τους;

Να πουλήσουμε τη γη των πατεράδων και των παππούδων μας για να έρθουν κάποιοι να την αγοράσουν για ψίχουλα;
Οχι κύριοι, αυτό είναι ανήθικο και προδοτικό για την εθνική μας κυριαρχία.
          Για όσους δεν γνωρίζουν ας μάθουν ότι τα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη αποτελούν διεθνείς πύλες για όλα τα νησιά των Κυκλάδων.
Γι' αυτό το πάγιο και διαρκές αίτημα των υπόλοιπων νησιών όπως της Πάρου της Νάξου, της Σύρου κ.ά. είναι η ύπαρξη καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα παραπάνω δύο νησιά για να μεταφέρονται οι υποψήφιοι πελάτες – τουρίστες.
 Αρα, η όποια επιβάρυνση σε αυτά τα δύο νησιά θα έχει άμεσες και καταστροφικές επιπτώσεις και στους υπόλοιπους προορισμούς.
Προφανώς τα ίδια ισχύουν και για τον νομό Δωδεκανήσου με τα διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω.
 Σχετικά με την αναγκαιότητα της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 31 Μαρτίου 2015 στη Ρόδο κατόπιν των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αλλά και τις σημερινές δηλώσεις  του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα σε τηλεοπτικό σταθμό ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ σε δύο νησιά.
 Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη για το σχετικό θέμα, όπως ομόφωνες είναι και οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου εδώ και τέσσερα χρόνια στους κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το θέμα της υγείας και συγκεκριμένα με τις εξής δράσεις: Επίσκεψη στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο με κατάθεση εγγράφου με 6.500 υπογραφές των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου και κατόπιν πορεία προς τη Βουλή στις 11 Φεβρουαρίου 2013, δημοψήφισμα με συμμετοχή 5.194 κατοίκων στις 12 Φεβρουαρίου 2014, συγκέντρωση 3.000 κατοίκων στο λιμάνι της Πάρου στις 26 Φεβρουαρίου 2014, εξώδικο στον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, επίσκεψη στη Βουλή και συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα στις 9 Απριλίου του 2014 και τελευταία επίσκεψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα  Ξανθό στις 11 Μαρτίου του 2015.

Σε αυτά τα θέματα οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ...


    

Ο έπαρχος Πάρου



Κων/νος Ν. Μπιζάς

Σχόλια