Ελλάδα - Πολιτική - Συνεδρίαση Βουλής

Διάλογοι-«φωτιά» και ένταση στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής

Αποτέλεσμα εικόνας για προεδρος βουλής

Κομφούζιο μετά την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για αναβολή επειδή δεν πήραν άδεια οι χρυσαυγίτες βουλευτές να παραβρεθούν - Μεϊμαράκης: Αποδεχθήκατε το μνημόνιο και θέλετε να περάσετε τα ήθη σας στη Βουλή, δεν θα το επιτρέψουμε - Βενιζέλος: Κραυγαλέα αντισυνταγματική η άποψή σας
Τα είχε όλα η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αν και το θέμα της ημερήσιας συζήτησης – άρση ασυλίας του κ. Αδωνη Γεωργιάδη – δεν προμήνυε την ένταση που  θα επακολουθούσε.
Επί σχεδόν τρεις ώρες η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές συμμετείχαν σε μια πρωτοφανή σύγκρουση που ξεκίνησε από τα διαδικαστικά,
και επεκτάθηκε σε μείζονα πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα.
Απειλές για πρόταση μομφής κατά της νέας Προέδρου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καταγγελίες για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών από το Προεδρείο του κοινοβουλίου, πρόβα «αρχηγικών» εμφανίσεων από μέλη της ΚΟ της ΝΔ αλλά και προαναγγελία σφοδρών συγκρούσεων ενόψει της κύρωσης της παράτασης της δανειακής σύμβασης από την Βουλή.
Είναι δε εντυπωσιακό πως στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Ε. Μεϊμαράκης προς την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέο μνημόνιο ουδείς από την κυβερνητική πτέρυγα αντέκρουσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει την «αγαπημένη» έκφραση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη την περίοδο που εκείνος βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! Πότε θα φέρετε την παράταση του μνημονίου στην Βουλή;» είπε ο κ. Βενιζέλος για να αντιδράσει η κυρία Κωνσταντοπούλου λέγοντας «αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μνημόνιο».
«Εγώ δεν θα σας πω για τούμπες και άλλα τέτοια» είπε ο κ. Μεϊμαράκης προς τον κ. Λαφαζάνη και συνέχισε: «Αποδεχθήκατε τα μνημόνια και την τρόικα και όλα. Τώρα θέλετε να μας επιβάλλετε τα δικά σας ήθη και στο κοινοβούλιο αλλά δεν θα σας το επιτρέψουμε.  Αυτό δεν θα περάσει! Στο κοινοβούλιο θα συζητάμε αλλιώς να το κλείσετε όπως επιχείρησε να κάνει σήμερα η Πρόεδρος» χωρίς ωστόσο να πάρει επι της πολιτικής ουσίας καμία απάντηση.
Η αρχή έγινε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου μετά από συνεννόηση με τους υπόλοιπους αντιπροέδρους του κοινοβουλίου αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων πρότεινε την αναβολή της προγραμματισμένης  συνεδρίασης αιφνιδιάζοντας τους βουλευτές.
Το σκεπτικό της πρότασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο εισαγγελέας φυλακών δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής γεγονός που κρίθηκε από το Προεδρείο ως απόφαση που «αλλοιώνει» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πρόταση όμως της κυρίας Κωνσταντοπούλου να  ζητηθεί από την Δικαιοσύνη να λαμβάνει αποφάσεις με τρόπο που να μην επηρεάζει τις αποφάσεις της Βουλής κρίθηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα παρέμβασης στην Δικαιοσύνη.
«Η άποψη που διατυπώσατε είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική και παραβιάζει το Σύνταγμα» είπε ο κ. Βενιζέλος «Εσείς παραβιάσατε κατά τρόπο ασύστολο την αρχή διάκρισης εξουσιών… Θέσατε εκ του πλαγίου θέμα νόμιμης λήψης κοινοβουλευτικών αποφάσεων».
Κλιμάκωσε δε την κριτική του, προαναγγέλλοντας μάλιστα και πρόταση μομφής λέγοντας «Είστε εκλεγμένη και με την ψήφο μας ως θεματοφύλακας και του κράτους δικαίου σας παρακαλώ να ανακαλέσετε όσα είπατε. Διαφορετικά  σας επισημαίνω ότι χρησιμοποιείτε τον Θεσμό του Προεδρου για να διοχετεύσετε αποψεις του κόμματός σας. Οσα είπατε αποτελούν προσβολή του πυρήνα του κράτους δικαίου. Στην πραγματικότητα θέλετε να ασκήσετε πίεση προς τη Δικαιοσύνη να άρει την προσωρινή κράτηση των βουλευτών της ΧΑ.  Εχετε τώρα την ύστατη ευκαιρία να αποκαταστήσετε κύρος Σώματος και του κόμματός σας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι το ζήτημα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α «είναι μείζον γιατί σε λίγο καιρό θα γίνει η δίκη και θα πρέπει να γίνει με τις αρχές του κράτους δικαίου και χωρίς πολιτική φόρτιση σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία». Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έκανε «κατάχρηση» της Βουλής και πρόσθεσε «δοκιμαζόμαστε και κρινόμαστε στις νέες συνθήκες της Βουλής ώστε να λειτουργήσει καλύτερα. Η ανάδειξη της νυν προέδρου και η συμβολή της θα είναι καθοριστική για την Βουλή. Επικροτούμε την ευαισθησία με την οποία το Προεδρείο ανέδειξε το ζήτημα με τους προφυλακισμένους… Βεβαίως η κυβέρνηση δεν διανοείται να παρέμβει ή να εκφράσει άποψη στον εισαγγελέα που έχει την ευθύνη για το ζήτημα».
Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη που είπε πως «η ευαισθησία της κυρίας Κωνσταντοπούλου βοηθά όλους να συζητούμε τα θέματα με αυτοσυγκράτηση και λιγότερο πάθος».

Σχόλια