Οικονομία - Ελλάδα - Συντάξεις

Τα τρία σενάρια για το τέλος των πρόωρων συντάξεων


Σε τρία σενάρια επικεντρώνεται το υπουργείο Εργασίας, όσον αφορά το τέλος των πρόωρων συντάξεων, με στόχο να μη θιγούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά διακαιώματα.
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα από «ΤΑ ΝΕΑ», αρχικά, μελετάται η αύξηση των αντικινήτρων, τα λεγόμενα πέναλτι, για πρόωρη σύνταξη. Σήμερα ψαλίδι από 4,5% έως 30% έχουν στη σύνταξή τους, όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν να αποχωρήσουν από ένα ως πέντε χρόνια από την αγορά εργασίας. Το ποσοστό της περικοπής εξαρτάται από το Ταμείο, αλλά και από το πότε γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο στόχαστρο μπαίνουν, όσοι ως το τέλος του 2012 είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περίμεναν να φτάσουν στην ηλικία, ώστε να συνταξιοδοτηθουν νωρίτερα από τα 62 ή τα 67 έτη. Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι οι όποιες αλλαγές δε θα επηρεάσουν ασφαλισμένους πριν από το 1983, μητέρες με ανήλικα, εργαζομένους στα βαρέα και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο αφορά την εθελούσια έξοδο. Στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία και κυρίως στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, μπορεί να εξεταστεί η διακοπή των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Περίπου 10.000 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια