Βαρουφάκης: Νεκρή η συμφωνία αν δεν γίνουν δεκτές οι μεταρρυθμίσεις



Κάλεσε όλα τα κόμματα να φέρουν τις προτάσεις - Τι απάντησε σε ερώτηση του Πρώτο Θέματος για το αν ισχύουν τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και τα «κόκκινα»  δάνεια
Βαρουφάκης: Νεκρή η συμφωνία αν δεν γίνουν δεκτές οι μεταρρυθμίσεις

   Για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έκανε λόγο ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από το κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η συμφωνία θα είναι νεκρή, αν δεν γίνουν δεκτές οι μεταρρυθμίσεις».

   Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup, ώστε, να αλλάξουμε σελίδα», προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα, «να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη». 
   «Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό»,


είπε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε. 

   Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, απέδειξε πως μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα.


   «Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και την δυνατότατη να φανταστεί κανείς τη ρήξη», είπε και πρόσθεσε: «Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μην μπούμε σκυφτοί σε μια διαπραγμάτευση και να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα με μια επιδέξια διαπραγματευτική πολιτική που οδήγησε σε μαι συμφωνία».

   Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα, αλλά ένα βήμα προς μια νέα κατεύθυνση.
   «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», είπε και υπογράμμισε ότι «όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη εμείς θα καταπιεστούμε ώστε να συντάξουμε τον κατάλογο».
   «Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω», διεμήνυσε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι είναι ένα Σαββατοκύριακο χαράς και δημιουργίας.
   «Αφήνουμε πίσω μας το Μνημόνιο και γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
   Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και το ασφυκτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος.
   «Υπάρχει ένας άλλος όρος, πρωτογενή πλεόνασμα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεσμευτήκαμε να κάνουμε και κάποιες δεσμεύσεις. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα διαταράξουμε την ισορροπία».
   «Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την απομόνωση των Eurogroup των τελευταίων ετών. Επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και δεν μπλοφάραμε, δημιουργήσαμε ερείσματα σε όλη την Ευρώπη», είπε, τονίζοντας πως από τον Ιούλιο, «θα βάλουμε μπροστά για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας» και ότι «οι εταίροι έχουν να κερδίσουν από μια "έξυπνη" αναδιάρθρωση του χρέους».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αφορά σε μια ολόκληρη τετραετία και όπως είπε, αυτή η συμφωνία αφορά τέσσερις μήνες.
   «Απορρίψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μείωση συντάξεων, μέτρα που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση όπως γνωρίσαμε από διάφορα emails. Aποτρέψαμε το 3% πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, ενώ τα προηγούμενα θα οδηγούσαν σε πλήρη ασφυξία για τα επόμενα 5,8 με 10 χρόνια», είπε.
   Απαντώντας σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα προωθηθούν τα νομοσχέδια και πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο.
   «Δεν θα περιμένουμε το τέλος του τετραμήνου. Θα τα αντιμετωπίσουμε με τέτοιον τρόπο, που δεν θα έχουν επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, «επειδή είναι ένας άδικος φόρος».
   «Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.
   Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε, επίσης, όλα τα κόμματα, μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο, να φέρουν τις προτάσεις τους για το ποιες πρέπει να είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, τόνισε πως εάν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους ομολόγους την Δευτέρα δεν γίνει αποδεκτή, τότε αυτή η συμφωνία θα είναι νεκρή.

Σχόλια