Eurogroup: Τελεσίγραφο για αίτημα παράτασης έως την Παρασκευή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Τελεσίγραφο από το Eurogroup για αίτημα παράτασης, μέχρι την Παρασκευή, για «στήριξη ενός αποτυχημένου προγράμματος» κάνει λόγο το Μαξίμου. «Αναζητούμε έντιμη συμφωνία», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Σε τροχιά ρήξης βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καθώς το Eurogroup έδωσε διορία μέχρι την Παρασκευή για αίτημα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, αξιοποιώντας την ευελιξία του και τηρώντας τα συμφωνηθέντα.  Σύμφωνα με το Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα επέκτασης του προγράμματος, γεγονός που οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
Στο προσχέδιο του εγγράφου που δόθηκε στη δημοσιότητα και απέρριψε ο Γ. Βαρουφάκης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε:
1) Να αξιοποιήσει την ευελιξία του υφιστάμενου προγράμματος.
2) Να λάβει την τεχνική βοήθεια που προβλέπεται από το πρόγραμμα.
3. Να δοθεί εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που θα έδινε το χρόνο στην Ελλάδα και το Eurogroup να δουλέψουν σε μία νέα συμφωνία
Μετά τη δυσμενή κατάληξη του Eurogroup, το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε ότι «τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».
Στις δηλώσεις του ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «η γενική άποψη στο Eurogroup είναι ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η αίτηση για παράταση του προγράμματος από την Αθήνα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο. Υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο η ευελιξία αυτή δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και κατάργηση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Νέες πρωτοβουλίες, επιπλέον, πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένες.  Εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν παράταση με αυτούς τους όρους. Ήταν ισχυρή η κοινή άποψη ότι η επόμενη κίνηση πρέπει να έλθει από τις ελληνικές αρχές. Ο χρόνος που μένει, λόγω των κοινοβουλευτικών διοριών, είναι αυτή η εβδομάδα μόνο. Μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή».
 Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και η ευρωζώνη είναι αδιαίρετη, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι στο τέλος του δρόμου θα επέλθει συναινετική λύση.
 Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν η δημιουργία κοινού τόπου με χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως έξι μηνών για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης δανειακής σύμβασης ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν φτάσαμε σήμερα στη συμφωνία, ήταν οι διχογνωμίες επί της ουσίας του προγράμματος. Ενός προγράμματος, που όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα, δημιούργησε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και κατέστησε τις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

Αναφερόμενος στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα απέρριψε το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την αναφορά για επέκταση του προγράμματος με επιτυχή ολοκλήρωσή του. «Το απορρίψαμε γιατί θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Σχόλια