Ντάισελμπλουμ: Νέο Eurogroup μόνο αν υπάρξει αίτημα για παράταση του Μνημονίου

Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν το ενδεχόμενο για έκτακτη σύνοδο κορυφής
Ντάισελμπλουμ: Νέο Eurogroup μόνο αν υπάρξει αίτημα για παράταση του Μνημονίου

Δίνουμε περιθώριο μέχρι τέλος εβδομάδας, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup - Λαγκάρντ: Δεν εκταμιεύονται δόσεις από το ΔΝΤ χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα - Ρέγκλινγκ: Χωρίς πρόγραμμα πρέπει να επιστραφούν στον ESM τα 11 δισ. του ΤΧΣ - Μοσκοβισί: Το υπάρχον πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, δήλωσε αμέσως μετά την διακοπή της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.



Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές και όπως είχε δηλώσει το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης) ο πρόεδρος του Eurogroup απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. «Μίλησα με τον κ. Τουσκ και δεν είχε καμία πρόθεση να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ότι αφήνει το θέμα στο Eurogroup» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εκταμιευθούν δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ (ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016) εάν δεν υπάρξει μια επιτυχημένη αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν).




Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τόσο οι υπολειπόμενες δόσεις από τον ESM όσο και τα περίπου 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να δοθούν πίσω στο Λουξεμβούργο (στον EFSF/ESM) εφ' όσον δεν υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Σχόλια