Ολοκληρώθηκε η επτάωρη συνεδρίαση του Euroworking Group


"Παράθυρο" για συμφωνία μετά το τηλεφώνημα Μέρκελ-Τσίπρα

"Παράθυρο" για συμφωνία μετά το τηλεφώνημα Μέρκελ-Τσίπρα


Για «ενδείξεις προόδου» κάνουν λόγο τα ξένα ΜΜΕ - Το Bloomberg  μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ότι εκδηλώθηκε αισθητή υποχώρηση από την Γερμανία - Ενδεχομένως να μην ζητηθεί από την Ελλάδα η τροποποίηση του αιτήματος - Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με Ρέντσι και Ολάντ που υποσχέθηκαν βοήθεια

Με «ενδείξεις προόδου» ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από επτά ώρες, οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.              Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει
αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ.
     Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημείωσαν ακόμη ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και ότι τα πάντα θα κριθούν στο αυριανό Eurogroup, ενώ σύμφωνα με το Βρετανό δημοσιογράφο Πολ Μέισον, το Euro Working Group εργάσθηκε για ένα σχέδιο ανακοινωθέντος για το Eurogroup της Παρασκευής.
    Νωρίτερα την Πέμπτη, το Bloomberg ανέφερε σε τηλεγράφημά του από τις Βρυξέλλες πως η γερμανική αντιπροσωπεία στο Eurogroup Working Group σημείωσε αισθητή υποχώρηση, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δέχεται ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να στείλει νέο, τροποποιημένο έγγραφο.
    Ειδικότερα, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την Ελλάδα, βάσει των προτάσεων που η ελληνική πλευρά απέστειλε στους εταίρους της. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη η Ελλάδα να καταθέσει μία νέα πρόταση και ως εκ τούτου αυτή που έχει ήδη κατατεθεί μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.
    Η στροφή της Γερμανίας φαίνεται πως έγινε έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και η οποία διήρκεσε 50 λεπτά.

    Τη συνομιλία επιβεβαίωσε και επίσημα με ένα λιτό tweet ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ανάρτησή του έκανε λόγο επικοινωνία σε θετικό κλίμα, τονίζοντας πως έγινε στην «κατεύθυνση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης για Ελλάδα και Ευρωζώνη». 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι, νωρίτερα, χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνομιλία με στόχο να υπάρξει μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Ολάντ σε Τσίπρα: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα
   Έπειτα από την συνομιλία που είχε με την κυρία Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ η οποία -όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου- πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσω την Ελλάδα.
«Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Άνγκελα Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε, επίσης, την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και όπως ανέφεραν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, η συνομιλία  πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Σύνοδος Κορυφής, μόνο αν αποτύχει το Εurogroup, λένε κυβερνητικές πηγές

Την ίδια ώρα, πάντως, καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν θέμα σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, καθώς δεν έχουν εξαντληθεί μέχρι τώρα τα άλλα επίπεδα συνεννόησης. 
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το αίτημα για Σύνοδο Κορυφής υπάρχει στις σκέψεις της κυβέρνησης, καθώς είναι δικαίωμα και δυνατότητα κάθε χώρας, της Ένωσης, αλλά θα το εξετάσει μόνο στην περίπτωση που αποτύχει το Eurogroup, στην προσπάθειά του να βρει λύση. Προφανώς, στο σκεπτικό αυτό κρίσιμη καμπή αποτελεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή. Υπό αυτή την έννοια η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά κάθε επόμενο βήμα της, ώστε να χρησιμοποιεί με φειδώ και αποτελεσματικότητα όλα τα μέσα που διαθέτει.

Σχόλια