«Δίπορτο» για τον φόρο ακινήτων απέναντι στους δανειστές και το εσωτερικό της χώρας


Διγλωσσία στην κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ

- Σακελλαρίδης: Δεν θα εισπράξουμε ΕΝΦΙΑ το 2015 

- Μάρδας: Παραμένει για λίγο ακόμη ο ΕΝΦΙΑ - ΥΠ.ΟΙΚ.: Θα καταργηθεί, θα βρούμε και ισοδύναμα


«Φωτιές» έχει ανάψει στην κυβέρνηση το θέμα του ΕΝΦΙΑ και αν ο φόρος θα παραμείνει και το 2015. Η διγλωσσία συνεχίζεται και σήμερα καθώς άλλα λέει ο ένας υπουργός και άλλα ο άλλος. Με δηλώσεις του ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εισπράξει ΕΝΦΙΑ το 2015, ενώ ο κ. Μάρδας προανήγγειλε τη διατήρηση του φόρου!

Χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε ότι «ισχύει μέχρι την κατάργησή του, αλλά το ότι δεν το βάλαμε στη λίστα σημαίνει πως, όταν το βάλουμε, θα παρουσιάσουμε και νέα ισοδύναμα μέτρα». 

Εν ολίγοις η κυβέρνηση εμφανίζεται να το παίζει... δίπορτο, αφού την βολεύει να μην ανοίξει μέτωπο με τους δανειστές για το πού θα βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και στο εσωτερικό να μην αποκαλύπτει με ποια άλλα
νέα μέτρα θα καλύψει το κενό, εφόσον τελικά καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Σακελλαρίδης: ΕΝΦΙΑ για το 2015 η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εισπράξει

Κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εισπράξει ΕΝΦΙΑ για το 2015 δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Παρ' όλα αυτά δικαίωσε και τον Γιάνη Βαρουφάκη για τις δηλώσεις του ότι ένας φορολογικός νόμος αντικαθίσταται μόνο από άλλο φορολογικό νόμο.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για την καθυστέρηση σύνταξης του νόμου για τη φορολογία ακινήτων ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι καθυστερούμε στην επεξεργασία ενός νέου πιο δίκαιου φόρου για τα ακίνητα προκειμένου να μην μας μείνουν «φασούλια» όπως έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάρδας: Παραμένει για λίγο ακόμη ο ΕΝΦΙΑ

Τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για μικρό χρονικό διάστημα ακόμη προανήγγειλε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Μετατίθεται η εφαρμογή του χρονικά λίγο περισσότερο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας πως θα αντικατασταθεί από έναν άλλο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.  «Επιδιώκεται η εφαρμογή μιας άλλης ρύθμισης η οποία σαφώς θα δίνει για τα εισοδήματα, τα οποία θεωρούνται χαμηλά, πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όρους χαμηλότερης παροχής χρημάτων», είπε.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μέχρι τις 8 Απριλίου παρέπεμψε στην τρέχουσα διαπραγμάτευση. «Οπως ξέρετε τρέχει μια διαπραγμάτευση αυτές τις ώρες, δεν μιλάμε για μέρες. Ας δούμε τα αποτελέσματα από το EuroWorking Group και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο θέλετε σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας εκτίμησε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. «Τη βλέπω τη συμφωνία αύριο - μεθαύριο» είπε χαρακτηριστικά.

Το αλαλούμ έχει ξεκινήσει από χθες: με non paper που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου «άδειασε» το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις πληροφορίες που αφορούσαν στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα, τονίζοντας πως «η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».


Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελέχους του ΥΠΟΙΚ που ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, έως ότου σχεδιασθεί νέος φόρος ακινήτων, αλλά και χρονική μετάθεση της αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ.

Σχόλια