Λαφαζάνης: Να πάμε σε σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη

Αμφισβητεί ότι η λύση που προσφέρεται από τους «θεσμούς» είναι βιώσιμη



Νέο λάδι στη φωτιά ρίχνει η αριστερή πτέρυγα με ανάρτηση στο iskra.gr: Εν μέσω γερμανο-Ε.Ε. εκβιασμών ξεκινά το Brussels Group - «Οι δανειστές στραγγαλίζουν τη χώρα», σύμφωνα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε δήλωση στήριξης του σεναρίου ρήξης προέβη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, βάζοντας «φωτιά» στη διαπραγμάτευση, καλώντας ευθέως την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους εταίρους της, αμφισβητώντας ότι η λύση που προσφέρεται από τους «θεσμούς»
είναι βιώσιμη για τη χώρα, ενώ περιγράφει ως εκβιαστικά τα διλήμματα που θέτουν οι δανειστές, εγκαλώντας τους για στραγγαλισμό της οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προκρίνει ως μονόδρομο για τη χώρα «τη σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη» αλλά και τους «κατεστημένους κύκλους της Ε.Ε», εγκαλώντας τους ότι επιδεικνύουν μια συμπεριφορά «αδίστακτων ιμπεριαλιστών προς μια μακρινή αποικία τους».
Ο υπουργός, παράλληλα, απορρίπτει κάθε σενάριο συμβιβασμού με τους πιστωτές που θα περιλαμβάνει πάγωμα των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας  ότι: «Καμία «λίστα» δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας». Επ΄ αυτού προσθέτει: «Κανένας "θεσμός", κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη» καθώς όπως εξηγεί: «Η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς».
Τέλος, ρίχνει «προειδοποιητικές» βολές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία και μόνη εντολή και επιλογή: Να πάμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις μας και στους κοινωνικούς αγώνες».


Iskra.gr: Εν μέσω γερμανο-Ε.Ε. εκβιασμών ξεκινά αύριο το Brussels Group

Με τίτλο «Εν μέσω γερμανό-Ε.Ε. εκβιασμών ξεκινά αύριο το Brussels Group», η ιστοσελίδα iskra.gr, που εκφράζει τις απόψεις της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δημοσιεύσει ένα άρθρο λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει το Brussels Group και πριν κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Η νέα παρέμβαση από την «Ομάδα Λαφαζάνη» εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann, που «αποφεύγουν να δουν την πραγματικότητα».

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση στο iskra.gr:

«Εν μέσω νέων βρόμικων εκβιασμών του γερμανο-Ε.Ε. κατεστημένου ξεκινά το Σάββατο 28 Μαρτίου το λεγόμενο Brussels Group, στις Βρυξέλλες, το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Jens Weidmann, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Γερμανός τραπεζίτης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υποταχθεί στις ορέξεις των "θεσμών" θέτοντας το νεοαποικιακό ψευτοδίλημμα: πλήρης υποταγή ή χρηματοδοτική ασφυξία.
Βέβαια, αποφεύγει να δει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει εναλλακτικούς δρόμους με σκοπό μια βιώσιμη και προοδευτική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Φυσικά, ποντάρει στο γεγονός, ότι οι δρόμοι αυτοί μπορεί να φαντάζουν δύσβατοι. Ομως, στην πραγματικότητα αποτελούν τη μόνη βιώσιμη, ελπιδοφόρα και ρεαλιστική λύση.
«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Weidmann σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο. Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», τόνισε ο Weidmann, ο οποίος πρόσθεσε, εκβιαστικά, πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.
Νέα βοήθεια από την ΕΚΤ δεν θα ήταν σωστό να γίνει, δήλωσε ο Weidmann. «Είμαι κατά του να αυξάνονται τα δάνεια έκτακτης ανάγκης».
Ισχυριζόμενος, ουσιαστικά, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι, δήθεν, βιώσιμο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίζει να εξυπηρετεί τα χρέη της μόνη της παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις μεγάλης διάρκειας.
«Η ελληνική επιβάρυνση με τόκους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή του τρέχοντος έτους είναι χαμηλότερη π.χ. από την Ιταλία, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία», δήλωσε με νόημα.
Για την αναζωπύρωση της κρίσης, φταίει η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε προκλητικά και ανερυθρίαστα ο Weidmann, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία βελτιωνόταν μέχρι το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
«Η νέα κυβέρνηση ξόδεψε πολύ εμπιστοσύνη. Κάποια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση κάνοντας αντιφατικές δηλώσεις σε δημόσιες εμφανίσεις τους», πρόσθεσε.
«Εχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Κάθε ημέρα κάτι συμφωνείται και την επομένη είναι άκυρο», δήλωσε από τη μεριά του ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας Hans-Joerg Schelling μιλώντας στο Klub der Wirtschaftspublizisten, μια ομάδα δημοσιογράφων στη Βιέννη.
Ο Schelling δήλωσε ότι το πρόβλημα με την εμπιστοσύνη αφορά τι θα πρέπει να συζητηθεί και με ποιους, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και έτσι «είναι λίγο δύσκολο να παρθούν αποφάσεις».

Σόιμπλε: Μονόδρομος η λιτότητα

Την εκτίμηση ότι οι χώρες σε πρόγραμμα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές εξέφρασε ο στυγνός «νεοαποικιοκράτης» Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το γερμανικό πλεόνασμα αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωζώνη.
Στη σωστή κατεύθυνση (!) προχωρά η Ευρωζώνη δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι τα πρώτα σημάδια επιτυχίας είναι ορατά, την ώρα που όλο και περισσότεροι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Ευρωζώνη καταρρέει οικονομικά και αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της παγκόσμιας οικονομίας.
«Χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τα διαρθρωτικά τους ελλείμματα. Οι χώρες σε πρόγραμμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, επίσης η Ελλάδα, έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε συνέδριο που συνδιοργανώνει η Bundesbank με το γερμανικό, υπουργείο Οικονομικών στη Φρανκφούρτη.
Επισήμανε ότι, «αν κυβερνήσεις κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν τη δουλειά τους, η ανάπτυξη και η πρόοδος στις βιομηχανικές χώρες θα είναι ικανοποιητική - ίσως χαμηλότερη απ' ό,τι στο παρελθόν, για λόγους δημοκρατίας, αλλά θα είναι βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς συχνές κρίσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γερμανικό πλεόνασμα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι χωρίς αυτό η Ευρωζώνη θα είχε έλλειμμα και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν δέχθηκα ότι το γερμανικό πλεόνασμα συνιστά πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η ανάπτυξή μας οδηγείται από την εσωτερική ζήτηση, από την κατανάλωση».
Οι δηλώσεις του αυτές, έρχονται την ώρα που ακόμα και η ίδια η Κομισιόν ανακοίνωνε στις αρχές Μαρτίου ότι το γερμανικό πλεόνασμα καταγράφεται και επισήμως ως «οικονομική ανισορροπία» που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της Ευρωζώνης.

Τάχθηκε πάντως υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση πρότυπο διεθνούς διακυβέρνησης (!): «Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, χρειαζόμαστε διεθνή διακυβέρνηση και η Ε.Ε., παρά τις αδυναμίες της, είναι ως τώρα το σημαντικότερο πρότυπο» τόνισε.

Σχόλια