Ψήφισμα των κατοίκων Πάρου - Αντιπάρου για τη δημόσια υγεία



Πάρος, 28 Μαρτίου 2015
ΠΡΟΣ:
Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα
Την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζ. Κωνσταντοπούλου
Τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή & τον αναπληρωτή υπουργό Α. Ξανθό
Τα πολιτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ., ΠΑΣΟΚ
Τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου
ΚΟΙΝ.:  Στα ΜΜΕ

Αξιότιμε πρωθυπουργέ
Αξιότιμη πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων
Αξιότιμοι υπουργοί και βουλευτές
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων

Στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, ο έπαρχος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, μαζικοί φορείς, συλλογικότητες και πολίτες των δύο νησιών με αντικείμενο συζήτησης την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Πάρου - Αντιπάρου και με δεδομένο ότι:
Α. Εδώ και πέντε χρόνια ο λαός της Πάρου και της Αντιπάρου αγωνίζεται να κρατήσει «όρθιο» το Κέντρο Υγείας και να μην καταρρεύσει από τις μνημονιακές πολιτικές που κατεδαφίζουν τις δομές της δημόσιας υγείας στα νησιά μας. Με έγγραφα, ψηφίσματα, συγκεντρώσεις, συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ερωτήσεις και αναφορές στην Βουλή, συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι τη Βουλή, συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών, δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες των δύο νησιών, εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Υγείας και άλλες ενέργειες, το Κέντρο Υγείας μπόρεσε, με δυσκολία και αρρυθμίες βέβαια, να προσφέρει τα στοιχειώδη. Από τον Ιανουάριο του 2015, όμως, η  κατάσταση επιδεινώνεται.
Β.  Σήμερα η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική με κίνδυνο το Κέντρο Υγείας να «κατεβάσει ρολά». Στις 6 Ιανουαρίου έληξε η σύμβαση του επικουρικού γιατρού Παθολογίας και αποχώρησε. Στις 4 Απριλίου 2015 λήγει η σύμβαση του καρδιολόγου και του γυναικολόγου και αποχωρούν. Ο επιστημονικός διευθυντής (ακτιν/γνώστης) αποσπάστηκε για 3 μήνες στη Σπάρτη!! Με τις αποχωρήσεις αυτές το ήδη υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας (κενές θέσεις σε γιατρούς Γενικής Ιατρικής - Παθολογίας, των δύο παιδιάτρων -για πέμπτο συνεχόμενο έτος-, του καρδιολόγου, σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, σε διασώστες του ΕΚΑΒ) αδυνατεί να προσφέρει ακόμη και τα στοιχειώδη. Με έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής, έναν χειρούργο, έναν μικροβιολόγο και δύο οδοντίατρους, δηλαδή ουσιαστικά με δύο γιατρούς, το Κέντρο Υγείας, επί της ουσίας, δεν μπορεί να προσφέρει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Γ. Επειδή η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας δεν έδωσε άμεση λύση στα κατεπείγοντα προβλήματα του Κ.Υ. Πάρου – Αντιπάρου.
Επειδή οι καλές προθέσεις που καταγράφηκαν δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κ.Υ., κυρίως, σε ιατρικό προσωπικό
Δ. Οι θεσμικοί παράγοντες, η τοπική εκκλησία, οι φορείς, συλλογικότητες και οι πολίτες αποφασίσαμε ομόφωνα να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα κλιμακωθούν. Σε πρώτη φάση οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν:

Ανάρτηση στο λιμάνι αεροπανό με αγωνιστικό περιεχόμενο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη του Κέντρου Υγείας.
Κατάληψη πλοίου της ακτοπλοΐας και πραγματοποίηση δυναμικής διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Για το «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ»

Η Συντονιστική Γραμματεία

Γουρδούκης Ηλίας                    [τηλ. 6936838735, gourdoukisilias@yahoo.com]
Μαρινόπουλος Αθανάσιος        [2284360167, depa@paros.gr]
      Αργουζής Κωνσταντίνος           [6977600158, darg10@otenet.gr]
      π. Κυδωνιεύς Δημήμτριος
      Κάγκανη – Κορτιάνου Αννα
Μαλινδρέτος Χαράλαμπος
Γεωργιάδης Δημήτριος
Παναγάκη Κατερίνα
Μπιρμπίλη Μαρία
Ροκονίδας Κωνσταντινος

Σχόλια