Βίντεο: Οι Γερμανοί «κράζουν» τρόικα και Γερμανία για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα

Για τους ελέγχους και τις πολεμικές αποζημιώσεις



Με έναν «Ελληνα» ταβερνιάρη, τρεις ελεγκτές της «τρόικας», έναν «εκπρόσωπο» του γερμανικού ΥΠΕΞ και έναν επιζήσαντα από το Δίστομο, σατιρική εκπομπή του ZDF αποδομεί όλα τα επιχειρήματα της γερμανικής πλευράς.

Η τρόικα, η γερμανική στάση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και όχι η Ελλάδα είναι το αντικείμενο της σάτιρας στο βίντεο της ελληνικής κρίσης για το σόου «Die Anstal»t του γερμανικού καναλιού ZDF.

Το σκηνικό είναι μια ταβέρνα στην ηλιόλουστη Ελλάδα, την οποία επισκέπτονται τρεις εκπρόσωποι της τρόικας για να επιβάλουν τα μέτρα τους στον
«Ελληνα» ιδιοκτήτη.

Ανάμεσα στα μέτρα που του ζητάνε είναι να σερβίρει φαγητό «χωρίς ήλιο», να πληρώσει τα δάνειά του από τα πενιχρά έσοδά του και από την κατάσχεση των «ασημικών» του, ενώ όταν εκείνος ζητά να επαναπροσλάβει τον μάγειρά του, τον κατηγορούν για ευργεσίες.

Η μόνιμη επωδός τους, δε, είναι ότι πρέπει πρώτα να αποπληρωθούν τα χρέη και μετά να γίνουν τυχόν επενδύσεις. Οπως, μάλιστα, λένε στον ταβερνιάρη που τους ζητά χρήματα για επενδύσεις στην επιχείρησή του απαντούν: Να χαρίζεις χρήμα σε μια ταβέρνα η οποία δεν έχει ούτε μάγειρα, ούτε μαχαιροπίρουνα ούτε καρέκλες;

«Οι Ελληνες είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως» καταλήγουν

Στο δεύτερο σκετς το θέμα είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις με «πρωταγωνιστή» το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει να δώσει οδηγίες σε έναν «χρεωμένο πελάτη» που δηλώνει άγνοια για το αίτημα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων. «Ε, από το 1939 ληστεύαμε χώρες, μπορεί και να ξεχάσαμε καμία» αναφέρει κυνικά ο «εκπρόσωπος» του γερμανικού ΥΠΕΞ. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου προβάλλονται εικόνες από τη σφαγή στο Δίστομο με τον «εκπρόσωπο» του ΥΠΕΞ να χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα. Ξαφνικά στο πλάνο εμφανίζεται ένας ασπρομάλλης κύριος, ο οποίος συστήνεται ως Αργύρης Σφοντούρης, ένα από τα αγόρια που προβάλλονται στις φωτογραφίες από το Δίστομο.

Ο κ. Σφοντούρης τους τονίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αποδέχθηκε τα ψέματα των Ναζί και ότι ο μοναδικός που ζήτησε συγγνώμη ήταν ο πρόεδρος Γκάουκ το 2014 όχι, όμως, εξ ονόματος του ομοσπονδιακού κράτους.

Το σκετς καταλήγει με τον «Ελληνα» ταβερνιάρη να θυμίζει στους «εκπροσώπους της κυβέρνησης» τους τρεις κανόνες που του είχε παρουσιάσει νωρίτερα η τρόικα: Οι κανόνες είναι κανόνες, τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν και κανένα τρικ.
               
                       

Σχόλια