Τσίπρας: Λάθος που δεν πήραμε λεφτά με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου

Ηταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star. Παρ' όλα αυτά διαβεβαιώνει ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες


Εχει διαφανεί ότι η κα Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό
«Star», τονίζοντας ότι θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς «δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο».

«Ηταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star, είπε όμως ότι αυτό οφειλόταν σε «παραπλάνηση», αρκούμενη η κυβέρνηση σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στον λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση, ενώ τόνισε ότι η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για την Αγκελα Μέρκελ.


«O στόχος», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «ήταν να πάμε σε μία συμφωνία σε αυτά που μπορούμε να προωθήσουμε και να πάνε τα δύσκολα στην τελική συμφωνία, γιατί δεν είναι δυνατό, όπως είπε, να μιλάμε για το μέλλον όταν στο κλάσμα που λέγεται χρέος προς ΑΕΠ μιλάμε μόνο για τον παρονομαστή και όχι για τον αριθμητή. Οποιος έχει πρόθεση για συμφωνία αφήνει τα αγκάθια για αργότερα, κάποιοι όμως φέρνουν τα αγκάθια από τώρα», τόνισε.

Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό «asset» για την κυβέρνηση και για τη χώρα, «γιατί μιλάει τη γλώσσα τους». Αλλά, πρόσθεσε, η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε ένα άνθρωπο. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρουφάκη, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας για να έχουμε την καλύτερη αποτελεσματικότητα, όλα υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε.
Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε  ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».

«Δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι οι φυλακές πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει χαλάσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ.

«Ο νόμος για τα βραχιολάκια δεν έγινε για να εξυπηρετήσει κάποιους», επανέλαβε.

Σχόλια