ΕΚΤ: Μαρτύριο της σταγόνας και απειλή… σοκ


Στο πλαίσιο της πεπατημένης αναμένεται να είναι σήμερα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης της ρευστότητας
του Εκτακτου Μηχανισμού της ΤτΕ.

Το βλέμμα των αγορών όμως στρέφεται στο κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της 6ης Μαΐου, όταν πλέον θα έχει φανεί αν το πολυνομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα είναι ικανές να φέρουν σε τροχιά σύγκλισης τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το ποσό που αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αλλωστε το ύψος του θα κινείται με βάση τις ημερήσιες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 75,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το ποσό είναι, σε σχέση με τις σχετικές εβδομαδιαίες αποφάσεις, μέχρι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αυτό συνέβη καθώς η διοίκηση της ΕΚΤ έλαβε υπόψη τις εκροές καταθέσεων από τους δήμους και τις περιφέρειες στο πλαίσιο της γνωστής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Θα περιμένει

Με βάση τις ίδιες πηγές το κρίσιμο ραντεβού με την ΕΚΤ θα είναι εκείνο της επόμενης εβδομάδας, το οποίο προηγείται του προγραμματισμένου Eurogroup της 11ης Μαΐου. Εάν έως τότε δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και το πολυνομοσχέδιο κριθεί, από τους εταίρους-πιστωτές, πως δεν περιέχει σοβαρά μέτρα, τότε ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και δυσάρεστες εκπλήξεις από την ΕΚΤ.

Το μήνυμα έχει σταλεί ήδη στην ελληνική πλευρά από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά το τελευταίο Eurogroup έριξε την προειδοποιητική βολή επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως πρέπει να επανεξετασθεί το haircut στα ενέχυρα που προσκομίζουν στο ELA οι ελληνικές τράπεζες.

«Εάν το κλίμα μεταξύ Ελλάδα και πιστωτών επιδεινωθεί τότε το σχέδιο αύξησης του haircut στα ενέχυρα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά την επόμενη εβδομάδα», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή. Κάτι τέτοιο, προσθέτει, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και επιδεινώνεται η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην αντίθετη περίπτωση εάν το πολυνομοσχέδιο κριθεί πως βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση τότε η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε σκληρές αποφάσεις περιμένοντας την απόφαση του Eurogroup στις 11 Μαϊου. Πόσο μάλλον αν έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία νωρίτερα, όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά.

Πλήγμα στα ενέχυρα

Στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρξει ταχεία σύγκλιση και συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αποφασίσουν την αύξηση του jaircut στα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες πάνε στο ELA τότε το παιχνίδι σκληραίνει.

Οπως έχει γράψει το Euro2day.gr η δυνητική ρευστότητα που μπορεί να αντληθεί από τον ELA θα μειωθεί στα 10 από 25-30 δισ. ευρώ που είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα σε επίπεδο διαθέσιμων εγγυήσεων.

«Εάν η ρευστότητα περιορισθεί στα 10 δισ. ευρώ τότε ο χρόνος για τις τράπεζες είναι σχεδόν ανύπαρκτος», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηριοποίηση της στάσης της.


           πηγή: Euro2day

Σχόλια