Γιατί ο Τσίπρας «εξόρισε» το «μπλοκ» Βαρουφάκη


Εκτοπίστηκαν άνθρωποι του υπουργού Οικονομικών - Tα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη διαπραγμάτευση - Στο παιχνίδι Δραγασάκης και Τσακαλώτος

Σε στήριξη, αλλά με ταυτόχρονη ουσιαστική υποβάθμιση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους
προχώρησε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε στο Eurogroup της Ρίγας από τους ομολόγους του.

Με κεντρικό στόχο να δοθεί λύση στο παρατεταμένο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση προχωρά σε συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία αναβαθμισμένο ρόλο έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και τυπικά αυτή τελεί υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο είναι εμφανές ότι τον κεντρικό ρόλο έχει ο κ. Τσακαλώτος όσο η κυβέρνηση καλλιεργεί την πολιτική λύση.

Ολα αυτά έρχονται μετά την ψυχρολουσία στο Eurogroup της Παρασκευής, κάτι που από ότι φάνηκε δεν περίμενε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για την απομόνωση του Ελληνα υπουργού, ο οποίος δεν πήγε στο δείπνο με τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια δήλωσε -μέσω κύκλων- ότι αυτά τα δείπνα με τους ομολόγους του είναι βαρετά. Μάλιστα έγιναν διαρροές προς ξένα μέσα ενημέρωσης για τις βαριές κουβέντες που άκουσε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup περί ερασιτέχνη και τζογαδόρου, ενώ εμφανιζόταν ο ίδιος ως το πρόβλημα που δεν προχωράει η συμφωνία.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πια έτοιμος να αναλάβει δράση.

Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης αντικαθιστώντας τον Νίκο Θεοχαράκη που εκπροσωπεί την πλευρά Βαρουφάκη.

Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης επικοινώνησε χθες Κυριακή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Aπό Τετάρτη η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, μέχρι αρχές Μαΐου.

Στον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, που ανήκει στο περιβάλλον Βαρουφάκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παραμένει ερωτηματικό ποιος θα είναι ο ρόλος της συμβούλου του κ. Βαρουφάκη, Ελενας Παναρίτη.

Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος πρόσφατα είχε επεισόδιο με την Ελενα Παναρίτη στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες -ίσως ακόμη και σήμερα- σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο βασικών διαπραγματευτών από την πλευρά της Αθήνας και συγκεκριμένα της Ελενας Παναρίτη, συμβούλου του Γιάννη Βαρουφάκη, και του Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος φέρεται να ανήκει στο περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναθέτει ειδικό ρόλο συντονιστή για την υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στον γ.γ. της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ξηλώνει όλη την ομάδα διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το non paper της κυβέρνησης

«Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτος.

1. Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

2. Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

3. Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

4. Στον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

5. Τέλος, την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης».

Σχόλια