Αντίπαρος: πρόβλημα με περιβαλλοντικές συνέπειες η ρίψη λυμάτων εντός του δικτύου του έργου από κατοίκους του νησιού


 Η εταιρεία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου των αποχετευτικών δικτύων στον οικισμό της Αντιπάρου ενημέρωσε τον Δήμο Αντιπάρου -και ο Δήμος Αντιπάρου του κατοίκους του νησιού- ότι
το έργο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, όμως δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.

Επίσης, στην ενημέρωση που κάνει η εταιρεία προς τον δήμο και τους κατοίκους του νησιού κάνει γνωστό το πρόβλημα ρίψης λυμάτων εντός του δικτύου του έργου από κατοίκους του νησιού «με αποτέλεσμα ό,τι λύματα εισέρχονται στο δίκτυο να οδηγούνται εκεί μαζί με τα όμβρια, με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές συνέπειες».

Ακολουθεί η ενημέρωση της εταιρείας προς τον Δήμο Αντιπάρου για το σοβαρό αυτό θέμα, μια ενημέρωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Αντιπάρου.

*  Θέμα: Ενημέρωση για το πρόβλημα της ρίψης λυμάτων εντός του δικτύου του έργου «ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Ν0900b)».
Με την παρούσα σας ενημερώνουμε ότι οι εργασίες κατασκευής του δικτύου του έργου «Αποχετευτικά δίκτυα οικισμού Αντιπάρου Νομού Κυκλάδων» έχουν ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων των αναμονών ιδιωτικών συνδέσεων. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο να γεμίζουν τα δίκτυα τόσο των ομβρίων όσο και της αποχέτευσης με λύματα.
Οσον αφορά το δίκτυο των ομβρίων, κατά τον τελικό καθαρισμό του δικτύου εντοπίστηκαν, παρουσία εκπροσώπων του δήμου, στην πλειοψηφία των φρεατίων επίσκεψης, λύματα. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τις ημέρες όπου υπάρχει βροχόπτωση ορισμένοι ιδιοκτήτες αδειάζουν με αντλίες το περιεχόμενο των βόθρων τους είτε στις σχάρες είτε στα ίδια τα φρεάτια. Σας επισημαίνουμε ότι το δίκτυο των ομβρίων καταλήγει είτε στη θάλασσα, είτε στο λιμάνι, είτε στον Σιφνέικο Γιαλό, με αποτέλεσμα ό,τι λύματα εισέρχονται στο δίκτυο να οδηγούνται εκεί μαζί με τα όμβρια, με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές συνέπειες.
Οσον αφορά το δίκτυο της αποχέτευσης, παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο με αποτέλεσμα να γεμίζει το κατασκευασμένο δίκτυο με λύματα και αυτά να μην μπορούν να οδηγηθούν πουθενά (εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η μονάδα βιολογικού καθαρισμού).
Επιπλέον, καθίσταται επικίνδυνη η εργασία του εργατοτεχνικού προσωπικού της εταιρείας εντός των φρεατίων λόγω των αναθυμιάσεων και δυσχεραίνονται οι εργασίες καθαρισμού του δικτύου.
Σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να προβούμε σε φύλαξη του δικτύου που εκτείνεται σε ολόκληρο τον οικισμό και κατά συνέπεια δεν φέρουμε καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί από την εν λόγω δραστηριότητα ορισμένων κατοίκων.
Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους δημότες για τη μη παράδοση σε λειτουργία του έργου και για την ανάγκη να σταματήσει άμεσα αυτή η συμπεριφορά για λόγους τόσο υγειονομικούς όσο και περιβαλλοντικούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
ο νόμιμος εκπρόσωπος
Αθανάσιος Πυρπυρής
πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος

Σχόλια