Πρόστιμο στον Δήμο Αντιπάρου για την αφαλάτωση

                                                 (EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ)

Του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Φαρούπου Βασίλειου του Χρυσ/μου

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
 Την 01-04-2015 η Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε στην επιβολή προστίμου στον Δήμο Αντιπάρου σχετικά με αυθαίρετο ιδιοκτησίας του, έπειτα από τη 18-03-2015 καταγγελία του κ. Ευάγγελου Κοροβέση.

Η αρμόδια υπάλληλος διαπίστωσε αυθαίρετη τοποθέτηση 2 isobox κατά παράβαση του αρ. 4 του ΝΟΚ (άδειες δόμησης) και του ΦΕΚ 732Δ/1993 (σχετικά με παραδοσιακούς οικισμούς). Το ύψος του προστίμου ανέρχεται στο ποσό των 11.700 ευρώ και  στα 500 ευρώ το πρόστιμο διατήρησης. Ο Δήμος Αντιπάρου έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση μέχρι τις 30-04-2015. Το θέμα ήρθε εκτάκτως ως «προ ημερήσιας διάταξης» στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Απριλίου, όπου και εξουσιοδοτήθηκε δικηγόρος να υποβάλει ένσταση στην Πολεοδομία Νάξου.


Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ

           Η ανησυχία μου είναι έκδηλη. Με τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο ήσυχος δεν μπορώ να είμαι. Ο δήμος έχει ισχυρούς αντιπάλους. Η Πολεοδομία έδειξε τρομερά αντανακλαστικά. Στις 18-03-2015 έγινε η καταγγελία και μετά από 12 ημέρες έγινε ο έλεγχος και μπήκε το πρόστιμο. Και η επίσημη τοποθέτηση του δήμαρχου; «Ο κ. Κοροβέσης έχει κάνει πάνω από 500 αναφορές, γι’ αυτό η Πολεοδομία προχώρησε στην επιβολή προστίμου, για να τον βγάλει από πάνω της, γιατί τον βαρέθηκαν...». Μάλιστα! Είναι όλα νόμιμα και το πρόστιμο μπήκε, γιατί η Πολεοδομία βαρέθηκε τον καταγγέλλων! Πήρε κανείς τηλέφωνο την Πολεοδομία να ενημερωθεί; Την αρμόδια υπάλληλο; Δεν χρειάζεται... Το «θέμα είναι απλό», όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και «εκ των ουκ άνευ», όπως έλεγε ο δήμαρχος, όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκείνοι ήθελαν να σταματήσω. Το χειρότερο απ’ όλα, μου έδωσαν την εντύπωση ότι δεν είναι γνώστες του θέματος.
 
  Η Εκθεση Αυτοψίας τοιχοκολλήθηκε την 01-04-2015, όπου και θα έπρεπε να έχει λάβει γνώση ο δήμος, ο οποίος, όμως, ενημερώθηκε από την εταιρεία που φτιάχνει το έργο, στις 15-04-2015 και οι σύμβουλοι 2 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Το θέμα ήρθε ως έκτακτο και όχι στην ημερήσια διάταξη. Οταν βγήκαν τα θέματα κάποιος δεν το είχε προβλέψει!
 
           Ο δήμαρχος ακόμα μας είπε ότι η ευθύνη είναι της εταιρείας που κατασκευάζει το έργο και εξέφρασε την αισιοδοξία και τον εφησυχασμό ότι 100% δεν θα καταδικαστούμε. Και εδώ έχω τρία ερωτήματα: Εχει δει κάποιος τη μελέτη και τις άδειες; Εχει ελέγξει κανείς το έργο; Είμαστε σίγουροι ότι οι εργασίες έχουν γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα; Ιδιοκτήτης του έργου είναι ο δήμος, ακόμα και αν δεν το έχει παραλάβει, όχι η εταιρεία που το φτιάχνει. Ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Εχουμε στηριχτεί αποκλειστικά στο τι θα κάνει κάποιος άλλος. Το πρόστιμο όμως είναι στον δήμο.
  
Θα κλείσω σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναθέσαμε σε δικηγόρο να υποβάλει ένσταση στην Πολεοδομία. Ψήφισα ναι, γιατί δεν υπήρχαν περιθώρια χρόνου. Θα τονίσω και εδώ ότι οι ενστάσεις στην Πολεοδομία δεν γίνονται από δικηγόρο, αλλά από μηχανικό...


Με ανησυχία…


Σχόλια