Εισηγήτρια του ΕΛΚ για τη «γαλάζια οικονομία» η Μαρία Σπυράκη

 Να εστιάσει κάθε κράτος-μέλος σε στοχευμένες προτεραιότητες, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα της χρηματοδότησης

Συνεργασία με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων για τη γαλάζια ανάπτυξη με κατεύθυνση στην τροποποίηση της χρήσης πλοίων (retrofitting), την ενέργεια τόσο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων όσο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και τον πολιτιστικό τουρισμό ζήτησε με παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

   Στη συζήτηση που έγινε σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στην έκθεση για τη γαλάζια οικονομία, στην οποία η Μαρία Σπυράκη είναι εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΛΚ, η ευρωβουλευτής τόνισε ότι για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει τα κράτη-μέλη να θέσουν το κάθε ένα τις δικές τους στοχοθετημένες προτεραιότητες ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται και
να αυξήσουν την αποδοτικότητα  της χρηματοδότησης.
Ολη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, θα είμαι πολύ σύντομη.
Πολλές από τις τροπολογίες που είχαμε εδώ, ήταν επικαλυπτόμενες. Είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά πράγματα, και να βρούμε κοινά σημεία  και για τις υπόλοιπες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα συναντηθήκαμε οι εισηγητές όλων των πολιτικών ομάδων και προσδιορίσαμε τα θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και να εργαστούμε συντονισμένα.
Καταρχήν, εμείς σαν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είμαστε αντίθετοι με την πρόταση της δημιουργίας ενός νέου οργανισμού για τη γαλάζια οικονομία. Μπορούμε, ωστόσο, να συμφωνήσουμε ότι ο υπάρχων οργανισμός θα μπορούσε να αναλάβει τις έρευνες και όλες τις άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες και να έχει υπό την εποπτεία του όλους τους υφιστάμενους φορείς, αν αυτό θα λειτουργούσε προς τη βελτίωση της γαλάζιας οικονομίας.
Είμαστε επίσης αντίθετοι με τη χρήση χρημάτων από το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αντ' αυτού, είναι να εντάξουμε όλα τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα κάτω από μία στέγη.
Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», που θα μπορούσαν να διατεθούν στην καινοτομία και τη γαλάζια οικονομία.
Πιστεύουμε, επίσης ότι σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός όλων των τομέων της γαλάζιας οικονομίας.
Δεδομένου ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, πιστεύουμε  ότι αν  θέσουμε προτεραιότητες και βάλουμε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος  στοχευμένα προγράμματα θα αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης.  
Με αυτό δεν εννοούμε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να θέσουν τις ίδιες προτεραιότητες. Δεν εννοούμε ότι πρέπει εμείς να επιβάλουμε τις προτεραιότητες στα κράτη-μέλη. 
Αυτό που λέμε είναι ότι το κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να ορίσει με σαφήνεια τους στόχους και τις προτεραιότητές του, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα της χρηματοδότησης που θα λάβει.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η γαλάζια οικονομία εξακολουθεί να είναι ακόμα απλώς μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για την κάνουμε στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Είμαι σίγουρη ότι θα συνεργαστούμε με όλους τους συναδέλφους ώστε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για τις τροπολογίες.
Οπως είπα και νωρίτερα, ακόμη και στα πιο πιεστικά ζητήματα βλέπω πολλές δυνατότητες για την επίτευξη κοινού εδάφους».

To βίντεο της παρέμβασης της Μαρίας Σπυράκη:

Σχόλια