Τοποθέτηση του επάρχου Πάρου Κων/νου Μπιζά με θέμα «Προστασία ειδικού καθεστώτος συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου»

Κυρίες και κύριοι,

          Το θέμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ είναι πάρα πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας.

          Σε χθεσινή συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε το όφελος από τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. παραπάνω απ' ότι αποδίδει σήμερα.

           Για τον παραπάνω λόγω ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ώστε να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών πολιτικών, ενώ ζητούν και την παρέμβασή του προς τα άλλα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα
για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η έννοια της νησιωτικότητας.

          Παρ' όλο  ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τη στήριξη των νησιών η ελληνική πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια δεν υποστηρίζει τις βασικές της υποχρεώσεις στην υγεία, στην παιδεία και στην ασφάλεια των νησιωτών. Στην Πάρο και την Αντίπαρο τα βιώνουμε καθημερινά.

          Η ελληνική Βουλή, τα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη της πατρίδας μας στο ΔΝΤ (διάγγελμα  23ης  Απριλίου 2010), ψήφισε νόμους και μέτρα που είχαν τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μέτρων ήταν η περαιτέρω διάλυση του κράτους πρόνοιας που δικαιούνται όλοι οι Ελληνες πολίτες καθώς και της αύξησης της ανεργίας, ειδικά στους νέους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τη μαζική και κατά χιλιάδες μετανάστευσή τους στο εξωτερικό με δυσμενείς επιπτώσεις στο δημογραφικό ζήτημα της Ελλάδας.

          Αυτός είναι και ο λόγος κατά την άποψή μου που ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή διακυβέρνησης πρώτα στη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2012 και πρόσφατα τον Ιανουάριο του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ.

          Ο χρόνος και η ιστορία θα κρίνει τις κυβερνήσεις που χειρίζονται τις νομοθετικές υποθέσεις της πατρίδας μας σε αυτές τις κρίσιμες οικονομικές συγκυρίες για την επιβίωση της χώρας μας.

           Η Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού δεν ψηφίζει ούτε μνημόνια αλλά ούτε και συμφωνίες με τους δανειστές μας, στους οποίους δηλώνουμε ότι κατανοούμε την ανάγκη για μια αμοιβαία και επωφελή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (ελληνική κυβέρνηση & δανειστές), που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

   Ομως αυτός ο στόχος -δηλαδή η συμφωνία- δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των νησιών του Αιγαίου και με όρους που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια νησιωτικότητας.

           Αρα, είναι αδιανόητο να έλθουν προς ψήφιση στην ελληνική βουλή πρόσθετοι φόροι για τα νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη, κανένας σχεδιασμός και χωρίς να υπαγορεύεται από κάποια οικονομική λογική.

Η σημερινή συνάντηση στην Πάρο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά θα πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης στους δανειστές και σε όποιους διαπραγματεύονται το μέλλον και την αξιοπρέπεια των νησιωτών.

      Σε αυτά τα θέματα οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ...   


     


Ο έπαρχος Πάρου

Κων/νος Ν. Μπιζάς

Σχόλια