Βίντεο με τις δηλώσεις του Eurogroup

Οι γκριμάτσες του Τσίπρα στη σφικτή αγκαλιά Ρέντσι. Η Μέρκελ έμεινε ατάραχη και αργότερα δήλωσε: «Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα». Βίντεο με τις δηλώσεις του Eurogroup.


Η αγκαλιά του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι αποδείχθηκε υπερβολικά «φιλόξενη» για τον Αλέξης Τσίπρα και οι φωτογράφοι απαθανάτισαν τα σημαντικότερα καρέ της ημέρας. 


     Ηταν την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονταν στην αίθουσα για να ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μόλις είδε τον Ελληνα ομόλογό του, δεν έκρυψε τη χαρά του. Ο Ιταλός τον έπιασε αγκαλιά με το ένα χέρι αλλά όπως φαίνεται και από τα διαδοχικά φωτογραφικά καρέ, μάλλον παραέσφιξε τον Ελληνα πρωθυπουργό ο οποίος δεν κατάφερε να κρύψει τις γκριμάτσες «πόνου»....

Παρούσα στο γλαφυρό στιγμιότυπο και η Ανγκελα Μέρκελ η οποία παρακολουθεί μάλλον ατάραχη το «μαρτύριο» του Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζει να μιλά και προς τους δύο. Οι εικόνες αυτές βέβαια απέπνεαν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από εκείνο που επικρατούσαν στην αίθουσα που διεξαγόταν το Eurogroup, το οποίο διακόπηκε για να συνεχιστεί το Σάββατο. 


Λίγη ώρα μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για αναγκαιότητα συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και δήλωσε με αποφασιστικότητα «Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυρία Μέρκελ δήλωσε σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα πριν ανοίξουν οι αγορές. Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα, νέα σύγκλησή του πιθανόν το Σάββατο. 

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης «τελείωσε για σήμερα. Οι θεσμοί και η Ελλάδα συνεχίζουν να εργάζονται. Το Eurogroup θα συνέλθει αργότερα, αλλά όχι σήμερα», έγραψε ο Στουμπ στο Twitter. Δύο πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Νωρίτερα σήμερα, οι δανειστές κατέθεσαν τις νέες προτάσεις – απαιτήσεις τους. Μεταξύ άλλων, ζητούν ΦΠΑ στο 23% για ξενοδοχεία και εστιατόρια από 1ης Ιουλίου. Στο 13% βασικά τρόφιμα και ενέργεια. Σύνταξη για όλους στα 67 μέχρι το 2022. Βαρουφάκης: «Κάποιοι συνάδελφοι επέκριναν την πρόταση των θεσμών. Δύο έγγραφα πήγαν στο Eurogorup. 


Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βραδύ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας πως «έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα» και επισήμανε: «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. 

Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

 ΔΝΤ: Η μη εξόφληση της δόσης στις 30 Ιουνίου δεν συνιστά χρεοκοπία Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης. 

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει τη χώρα στο καθεστώς των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω. Υποστήριξε, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Μέρκελ: Μάλλον υπαναχωρούμε, παρά προοδεύουμε: «Δεν έχουμε επιτελέσει ακόμα την επαρκή πρόοδο. Νιώθω, πως σε αρκετά θέματα, μάλλον υπαναχωρούμε, παρά προοδεύουμε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη για τη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους φορείς». 

Πιο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας πως θα πρέπει οι θεσμοί και η Ελλάδα να δράσουν, για να βρεθεί λύση, το γρηγορότερο δυνατόν. 

Γιούνκερ: Θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη - Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να πούμε ότι εδώ και τώρα έχουμε σύμφωνη γνώμη όλων. Ενώ συμπλήρωσε πως «εγώ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη». Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:



Ολάντ: Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία – Η συμφωνία είναι εφικτή, είναι αναγκαία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις, στις οποίες δουλεύουμε πολύ από τη Δευτέρα. Θα πρέπει να αφήσουμε αυτούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, δηλαδή τους θεσμούς  και την Ελλάδα να δράσουν προκειμένου να βρούμε μια λύση.  Η Ελλάδα δεν έχει πια πολύ χρόνο. Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:


Σουλτς: «Ο Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί τις προτάσεις – Οι προτάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς. Εγώ λέω στην Ελλάδα, ότι τείνουμε χείρα βοηθείας, και ότι πρέπει να την πάρουν. Λέω στους φορείς ότι πρέπει να βοηθήσουν, γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Ο κ. Γιούνκερ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Κάνει συνεχώς νέες προτάσεις και είπε ότι κοιτάμε την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και προτείνουμε πράγματα που θα βοηθήσουν τον κόσμο. Γι' αυτό ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί τις προτάσεις. Αν υπάρχει ένας συμβιβασμός θα βοηθηθούν όλοι. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:



Ολόκληρο το έγγραφο με την πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα.

     Διέρρευσε από τους «Financial Times» το έγγραφο των 9 σελίδων με την πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει για τον ΦΠΑ: 23% για εστίαση και ξενοδοχεία, 13% για τρόφιμα, ενέργεια και νερό, 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).

Αναφέρεται ωστόσο ότι το καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, αν η Ελλάδα αποδείξει ότι έχει έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. 


Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων (2,65 δισ. ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος τον Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. 

Τσίπρας: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό - Οι διαπραγματεύσεις είναι πάντα γεμάτες διαφωνίες και στη συνέχεια συμβιβασμούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Μετά από τις προτάσεις που κατατέθηκαν είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό προκειμένου και η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:



Μέρκελ: «Σε ορισμένα σημεία μάλλον υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε - Δεν έχουμε επιτελέσει ακόμα την επαρκή πρόοδο», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ορισμένα σημεία μάλλον υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους θεσμούς και οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσουν» υπογράμμισε. «Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμειχθεί εν  προκειμένω. Είναι θέμα πρώτα των υπουργών Οικονομικών και μετά των θεσμών να φθάσουν σε ένα συμπέρασμα», κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ.


«Θέλω να υπάρξει λύση» δήλωσε ο Φάιμαν - «Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια λύση. Θέλω να υπάρξει λύση γιατί είδα μόνος μου ότι πραγματικά η κατάσταση για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά, για τον πληθυσμό στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φτάνει στο απροχώρητο» δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Πολλά από τα μετρά αυτά τώρα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια τα οποία θα πρέπει να τα εγκρίνουν για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Ελληνες» πρόσθεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας. Δείτε το βίντεο:


Ραχόι: Η έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις δεσμεύσεις της και η Ισπανία θα δείξει ευελιξία, υποστήριξε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. «Η έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα» σημείωσε επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Λουίς Ντε Γκίντος και τον Μισέλ Σαπέν, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πριν από το Eurogroup. Δείτε τα πλάνα από την αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πριν αρχίσει η συνεδρίαση και κλείσουν οι κάμερες.


ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Εξαντλείται η υπομονή μας… Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω ποιες είναι, δήλωσε ενοχλημένος ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, προσερχόμενος στο Eurogroup. Σημείωσε επίσης η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα πρόταση μισή ώρα πριν το σημερινό ραντεβού στο Eurogroup. «Εχουμε ξεμείνει από τα σχόλια. Είμαστε, επίσης, εξαντλείται η υπομονή μας» είπε. Τουσκ: Θα έχουμε αίσιο τέλος, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες, αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος», πρόσθεσε.


Οι αφίξεις στη Σύνοδο Κορυφής:




Σχόλια