ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Ο κ. Χατζημάρκος καλά θα κάνει να είναι πιο σεμνός και να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη


Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με θρασύτατη ανακοίνωσή του μετά την ψήφιση στη βουλή των πρώτων προαπαιτούμενων, αποδίδει τη διαδικασία μερικής κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο σε «εκ προμελέτης έγκλημα» της κυβέρνησης, στην οποία μάλιστα προσάπτει πολιτική χυδαιότητα και ανηθικότητα.

Καταρχήν θα συνιστούσαμε στον περιφερειάρχη λίγη τσίπα, τη στιγμή που με απίστευτη ευκολία υποστήριξε καθαρά για μικροκομματικούς λόγους το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, συνηγορώντας ουσιαστικά στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως άλλωστε πρότεινε το πακέτο Γιούνκερ της 25ης Ιουνίου.

Κατά δεύτερον, γνωρίζει πολύ καλά τις σκληρές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που απορρίπτοντας το τελεσίγραφο των δανειστών της 25ης Ιουνίου, έθεσε στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων της χώρας μας και σε όλες τις προτάσεις μέχρι τέλος, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο, που ως στοιχείο νησιωτικότητας χαρακτηρίζει όλες τις νησιωτικές περιοχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός του περιφερειάρχη ότι τους μειωμένους συντελεστές δεν τους κατήργησαν οι δανειστές, αποτελεί ασύστολο ψεύδος, διότι γνωρίζει πολύ καλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως μας εκτέθηκαν και από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στη συνάντηση στο γραφείο του, παρουσία και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Αιγαίου και φυσικά τις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών, που από την πρώτη στιγμή κατά απόλυτα δογματικό και κυνικό τρόπο, θεωρούσαν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ως δεδομένο.

Για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπω σε κείμενο του ΔΝΤ ήδη από το 2010, με το οποίο θεωρούσαν ως απόλυτο προαπαιτούμενο στη φορολογική πολιτική της χώρας μας, την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φυσικά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Προφανώς η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εκβιαστική συμφωνία με τους εταίρους και την ασφυκτική διαδικασία της ψήφισής της στη βουλή στις 15/7, δεν άφησε απολύτως κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε διεκδίκηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία σε αυτή την τελική φάση.

Η διάταξη που ψηφίστηκε υπό το βάρος της υπερψήφισης μιας εκβιαστικής συμφωνίας για την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, απ' όλους τους βουλευτές του Ν. Αιγαίου όλων των κομμάτων, καταργεί σε πρώτη φάση από 1/10/2015 τους μειωμένους συντελεστές στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλό εισόδημα, σε δεύτερη φάση από 1/6/2016 στα υπόλοιπα νησιά, ενώ διατηρεί το ειδικό καθεστώς για τα απομακρυσμένα νησιά. Η εφαρμογή της διάταξης παραπέμπεται σε ΚΥΑ των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι ο αγώνας όλων μας θα συνεχιστεί για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε την προηγούμενη κατάσταση σε όσο γίνεται περισσότερα νησιά, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν τόσο τις προβληματικές συγκοινωνίες ιδιαίτερα το χειμώνα, όσο και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Επί πλέον η ελαστική διατύπωση της συμφωνίας ως προς τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων σε σχέση με αυτά που αποφασίσθηκαν για τον ΦΠΑ και επομένως η αντικατάσταση των σημερινών μέτρων στο μέλλον, μας δίνει κάποια ελπίδα, στον βαθμό που θα χτυπηθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, να επανέλθουμε συνολικά στο σημερινό καθεστώς για τα νησιά μας.

Συμπερασματικά και χωρίς καμιά ωραιοποίηση, σε αυτή τη φάση υποστήκαμε ήττα και οπισθοχώρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να σπεκουλάρει στην αδυναμία μιας κυβέρνησης να επιβάλει το δίκιο ενός λαού απέναντι στο εγχώριο και πανευρωπαϊκό κατεστημένο. Σε αυτό τον στόχο καλούμε όλες τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις να ανασυνταχθούμε και να συνεχίσουμε.

Με όλες τις δυσκολίες, ο αγώνας είναι μακρύς, διαρκής και συνεχίζεται!

Σχόλια