Εκθεση ζωγραφικής-γλυπτικής του Διαμαντή Αϊδίνη στην αίθουσα τέχνης «Αντί» στην Αντίπαρο

* Κάστρο Αντιπάρου.
* Εγκαίνια το Σάββατο 1 Αυγούστου 
και θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου.


Η έκθεση του Διαμαντή Αϊδίνη, στην γκαλερί Αντί στην Αντίπαρο, είναι απλώς μια αφορμή. Αιτία είναι η εμβάθυνση στο πολύπλοκα γοητευτικό μυαλό του γνωστού εικαστικού. 

«Ενας εφιάλτης που δεν τελειώνει με το ξύπνημα. Οπως όταν κοιμάσαι και ζεσταίνεσαι και ξυπνάς συνειδητοποιώντας ότι βρίσκεσαι σε καύσωνα». Ετσι περιγράφει την περιρρέουσα/καταρρέουσα κατάσταση, της μνημονιακής πραγματικότητας, των capital controls και των αδέξιων πολιτικών χειρισμών, ο Διαμαντής Αϊδίνης. Τον ρωτάω αν μέσα στη δίνη του στυγνού ρεαλισμού η τέχνη μπορεί να εμφυσήσει την ελπίδα. «Ισως ακούγομαι κυνικός αλλά εγώ δουλεύω περισσότερο» απαντάει. «Δουλεύω με τρομερό κέφι ως αντίδραση στην άγρια δοκιμασία του περιβάλλοντός μου. Είναι νησί η τέχνη».


Μια ανάσα αισιοδοξίας ξεπηδά την ώρα που μιλάει κι ας περιγράφει την τρισκότεινη διάσταση της πραγματικότητα. Το άγγιγμα του καλλιτέχνη άλλωστε συνοδεύεται πάντα με φως. Από καταβολής φωτός. «Σκεφτόμαστε περισσότερο, επαναπροσδιοριστήκαμε» λέει ως επεξηγηματική λεζάντα στα συν, στα υπέρ της οικονομικής κρίσης. Ίσως η κρίση να οδηγήσει στην ευθυκρισία κάποια στιγμή, ποιος ξέρει.

Η επερχόμενη έκθεση στην Αντίπαρο τι θέμα έχει; «Είναι όλα καινούργια έργα. Δεν είναι έργα ρεπερτορίου. Το ένα τελείως διαφορετικό από τα άλλα. Υπάρχει μια ελευθερία στην έκφραση, μια αποδέσμευση από τα κλισέ. Ο επισκέπτης μπορεί να αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ομαδική έκθεσης πολλών καλλιτεχνών» εξηγεί διώχνοντας από πάνω του τη σκόνη της μανιέρας. «Ποτέ δεν κατάλαβα τους καλλιτέχνες που παρέμειναν μια ζωή πιστοί στην ίδια τεχνοτροπία, που δεν παρέβησαν ποτέ τους όρους της εικόνας τους. Οπως με ενθουσιάζει ένα σκίτσο από bic με ενθουσιάζει κι ένας κάκτος φτιαγμένος με αμόνι και σφυρί. Eνας καλλιτέχνης μπορεί να φτιάξει από πεταλουδίτσες μέχρι αεριωθούμενα, από ζωγραφική μέχρι land art. Λειτουργώ σαν σχολή καλών τεχνών και σκέφτομαι σαν παιδί». Αυτή την τελευταία ψυχολογική συνθήκη σίγουρα την ενισχύει θετικά ο εκτυφλωτικός ήλιος του Αιγαίου, κάτω από τον οποίο θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Διαμαντή Αϊδίνη.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Αντίπαρο, στην γκαλερί «Αντί», από 1 ως 15 Αυγούστου.

Σχόλια