Συνάντηση εργασίας με τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑ Ρόδου είχε ο Ιωάννης Φλεβάρης


Θέματα υδροοικονομίας και φυσικών πόρων απασχόλησαν τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑ Ρόδου.
            Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ Λευτέρης Καρανικόλας και ο εντεταγμένος περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπαριανάκης με τη διττή του ιδιότητα ως στελέχους της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΡ, ενημέρωσαν τον κ. Φλεβάρη για τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.

Ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι ανέρχονται σήμερα σε 252 συναδέλφους, οι οποίοι με την εργασία τους στηρίζουν την ύδρευση και την αποχέτευση στο νησί της Ρόδου αλλά και κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με τους υδάτινους πόρους και την υδροοικονομία.



Ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για την πρωτοβουλία και τους μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στους εργαζομένους γνωρίζοντας ότι αυτή την ώρα που ο τόπος μας και τα νησιά μας δοκιμάζονται από τις δυσμενέστατες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις που περικυκλώνουν την πατρίδα μας, η λειτουργία και η παρουσία της Αυτοδιοίκησης και η εργατικότητα των στελεχών και των εργαζομένων της μπορεί να αποτελέσει ακτίνα ελπίδας και σανίδα σωτηρίας.

Ο πρόεδρος Ι. Καρανικόλας ευχαρίστησε τον κ. Φλεβάρη για το ενδιαφέρον του και ακολούθησε ιδιαίτερη ενημέρωση και συζήτηση για τον κανονισμό εργασίας της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ρόδου. Ο κανονισμός εργασίας εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 37/2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ. Κατά τον χρόνο εκείνο, ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 289, ο οποίος έχει περιοριστεί σημαντικά για τους γνωστούς λόγους μη ανανέωσης συμβάσεων λόγω των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο κανονισμός αυτός για να αποκτήσει ολοκληρωμένη κανονιστική ισχύ πρέπει να επικυρωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας. Ο Ν.3852/2010, γνωστός ως «Καλλικράτης», προβλέπει τη δυνατότητα συγκρότησης επιτροπής εργασίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Το έργο και οι αρμοδιότητες της επιτροπής καθορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 8 του Π.Δ. 369/1989, όπως ισχύει και η θητεία των μελών των επιτροπών είναι διετής.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων αυτών στο εδάφιο στ' περιλαμβάνεται η γνωμοδότηση για την κύρωση κανονισμού εργασίας επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία Ν.Δ. 3789/1957 (Α210). Υπάρχει λοιπόν αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπής αφού δεν έχει συγκροτηθεί τα προηγούμενα χρόνια επιτροπή στη Δωδεκάνησο. Ο αντιπεριφερειάρχης διαπίστωσε τη σοβαρότητα όλων των θεμάτων που του παρουσιάστηκαν και ανέφερε ότι όσον αφορά τα ζητήματα για τα οποία συντρέχει αρμοδιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα ενημερώσει επισταμένως τον περιφερειάρχη προκειμένου άμεσα να ληφθούν αποφάσεις ή να ανατεθεί σε εντεταλμένο στέλεχος της Περιφερειακής Αρχής και στην Υπηρεσία να συντάξει εισήγηση.

Ο κ. Μιχάλης Μπαριανάκης δήλωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μια δύναμη της πράξης και όχι των λόγων και επιδιώκει την καλή συνεργασία με τους εργαζομένους για την ανάπτυξη του τόπου. Στη συνέχεια συζητήθηκαν γενικότερα θέματα υδροοικονομίας και φυσικών πόρων όπως η πορεία της υδροδότησης του νησιού από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γαδουρά, οι γεωτρήσεις που λειτουργούν στο νησί της Ρόδου και η λειτουργία των εγκαταστάσεων αποχέτευσης. Ολα τα παραπάνω τελούν σήμερα υπό την κατάσταση και τα δεδομένα που προκάλεσε η σημερινή πρωτοφανής για τη χώρα οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη χρημάτων. Η επιχείρηση αναζητεί πόρους για να αποκτήσει τη δυνατότητα ανακατασκευής των αντλιοστασίων στην περιοχή Καλλιθέας, Ιαλυσού και σε άλλες περιοχές.

Οσον αφορά τον βιολογικό καθαρισμό στη θέση Βόδι, οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΕΣΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τον βιολογικό καθαρισμό της Λίνδου ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Είναι πολύ σημαντική για τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑΡ η καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αποτελεί ισχυρή δύναμη ανάπτυξης και υποστήριξης των νησιών του Αιγαίου. Για το θέμα της υδροδότησης από το Φράγμα Γαδουρά ο κ. Καρανικόλας ανέφερε ότι ως εργαζόμενος γνωρίζει ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.

Οσον αφορά το κομμάτι της ΔΕΥΑΡ αναμένεται η δοκιμαστική λειτουργία των δεξαμενών που βρίσκονται στις θέσεις «Ασγούρου» και «Αγ. Απόστολοι» και ως προς το χρόνο διενέργειας της δοκιμής ανέφερε ότι θα προσδιοριστεί σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία ΑΕΓΕΚ για να διοχετευθεί νερό από τα διυλιστήρια στις δεξαμενές κάτι το οποίο θα γίνει προσεχώς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΡ η οποία δεν εισπράττει από τους καταναλωτές λόγω των σημερινών ακραίων και πρωτόγνωρων συνθηκών.

Αυτό αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων στη χώρα μας και την ελληνική οικονομία εν γένει, μετά το Capital Control και τους περιορισμούς στο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Φλεβάρης μετέφερε στον πρόεδρο πως η σκέψη του κάθε φορά που γίνεται λόγος για τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑΡ βρίσκεται κοντά και σε όσους δεν εργάζονται σήμερα και είναι άνεργοι μετά την επιβολή από τη νομοθεσία της μη ανανέωσης των συμβάσεων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

Οι άνθρωποι αυτοί πάντα θα περιμένουν έστω δυο λέξεις για τη δοκιμασία που βίωσαν και βιώνουν. Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα νησιά μας, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, η Αυτοδιοίκηση, είναι υπαρκτοί και προκείμενοι, όμως όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να αντέξουμε γνωρίζοντας καλά ότι εμείς, οι κάτοικοι των νησιών, υψώνουμε σε αυτά τη σημαία μας, εδώ στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και «Φυλάττουμε Θερμοπύλες».

Σχόλια