Ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ι. Φλεβάρης υποδέχτηκε ομογενείς από την Ουκρανία στο αεροδρόμιο της Ρόδου


«Η μητέρα μου δεν ήξερε καθόλου ρωσικά, ελληνικά μας μιλούσε, Eλληνες μας είπε ότι είμαστε και αυτό μάθαμε κι εμείς στα παιδιά μας, ότι είναι οι Eλληνες της Ουκρανίας!». Με αυτά τα λόγια βγαλμένα από την ψυχή της και με ματιά βουρκωμένα από συγκίνηση χαιρέτησε τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Ι. Φλεβάρη κατά την υποδοχή στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου των ομογενών μας από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας η Αννα Λαμπρινού από τη Μαριούπολη.


Ετσι νιώθουν οι 191 Ελληνες της Ουκρανίας, γυναικόπαιδα στο σύνολό τους, που μέτα από «οδύσσεια» 16 ωρών οδικής διαδρομής και 2ωρης πτήσης της Aegean  έφτασαν στην πατρίδα. Ο κ. Φλεβάρης μετέφερε το καλωσόρισμα του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στους ομογενείς και ευχαρίστησε τη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και όλους τους φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά στον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινο ότι «η μακρά πορεία των Ελλήνων από τον Εύξεινο Πόντο ως το Νότιο Αιγαίο και τη Ρόδο μακριά από τις φλόγες του πολέμου που γίνεται με τη δική σας στήριξη είναι άξια συγχαρητήριων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι δίπλα σας». 


Στην υποδοχή συμμετείχαν ο Δήμος Ρόδου με τον κ. Σέργιο Αιβαζη, το γραφείο τουρισμού και το τοπικό χρώμα με τις παραδοσιακές στολές έδωσαν τα όμορφα κορίτσια του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρεμαστής «Η Πρόοδος». Συνολικά 191 ομογενείς, μέλη της ελληνικής μειονότητας από την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και της Ανατολικής Ουκρανίας, θα φιλοξενηθούν έως και τις 12 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για τη σύσφιξη των δεσμών της ιστορικής ελληνικής ομογένειας μας στην Ουκρανία με την πατρίδα, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους Ελληνες ομογενείς που ζουν στην εμπόλεμη ζώνη.Οι ομογενείς μας είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Μεταφέρθηκαν οδικώς στο Κίεβο και μετά πολύωρο ταξίδι έφτασαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου με λεωφορεία που χορήγησε η εταιρεία Mouzenidis Travel και πτήση τσάρτερ προσφορά της εταιρείας Aegean Airlines που μοίρασε καπέλα της εταιρείας με την ελληνική σημαία και αναμνηστικά στα παιδιά. Οι Ελληνες της Ουκρανίας θα μείνουν στο ξενοδοχείο Rodos Palace και τη διαμονή τους ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Σχόλια